Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археоптериксът летял като фазан

Илюстрация на полета на археоптерикса, базирана на новото изследване.
Снимка: Яна Ружичкова

Археоптериксът - първият динозавър, който е полетял, може да не е бил толкова впечатляващ, колкото мислеха специалистите досега, защото по-скоро е подскачал като фазан и е оставал във въздуха за кратки разстояния, предаде БТА.

Учени от Европейския синхротрон в Гренобъл, Франция, изследваха фосилизирани кости на археоптерикс и установиха, че той е можел да размахва крила и е летял, но за кратко - най-вероятно за да избяга от опасност, съобщи Ройтерс.

„Веднага забелязахме, че стените на костите са много по-тънки, отколкото на ходещите динозаври - каза Денис Тойтен от екипа. - Те приличаха много на птичи кости. Анализът на данните показа, че костите на археоптерикса са най-близки до птици като фазаните, които летят активно от време на време, за да преодолеят някакво препятствие или да избягат от хищник“.

Археоптериксът е живял през късния юрски период. Той е бил голям колкото сврака и има общи характеристики с динозаврите и съвременните птици.

Въпреки че има общ предшественик с птиците, археоптериксът е крайна точка в развитието на разклонението на еволюционното дърво и няма връзка с днешните пернати. Те са еволюирали от малка група месоядни динозаври - тераподи манираптори.

Илюстрация на полета на археоптерикса, базирана на новото изследване. Яна Ружичкова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!