Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС събира още 3 млрд. евро за Турция по мигрантската сделка

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос обяви старта на дейности по втория транш за Турция на пресконференция в Брюксел.
Снимка: Европейската комисия

ЕС започна подготовката за отпускане на 3 млрд. евро на Турция, което представлява втория транш по сключената през март 2016 г. сделка за ограничаване на наплива на мигранти към Европа, съобщи АФП.

„Комисията започна днес действия по втория транш от три милиарда евро за обекти за бежанци в Турция“, съобщи Европейската комисия (ЕК).

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос каза, че ЕК напълно е изпълнила ангажиментите си за първите три милиарда. „Сега Съюзът и неговите страни членки трябва да финансират втория транш“, добави той на пресконференция в Брюксел.

Аврамопулос заяви, че има основание да бъде следвано същото разпределение при фиксирането, както при първия транш - от бюджета на ЕС се осигуряват 1 млрд. евро, а страните членки дават останалите 2 млрд. евро.

Според сделката всички нови нелегални мигранти, достигнали гръцките острови от Турция, трябва да бъдат връщани в Турция. В това число влизат хората, бягащи от конфликти и преследване, но и икономическите мигранти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна