Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов избра руската РСК „МиГ“ за поддръжката на МиГ-29

Снимка: БГНЕС

С решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов „Руската самолетостроителна корпорация МиГ“ е избрана за поддръжката на българските изтребители МиГ-29.

Решението от 6 март е публикувано на сайта на министерството, като в него се посочва, че то може да бъде обжалвано в 10-дневен срок през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Ако няма обжалване, следва подписване на договор с „РСК МиГ“ по обществена поръчка чрез договаряне без публикуване на обявление, която стартира в началото на декември миналата година. Това можеше да стане и по-рано, но украинската „Укринмаш“ подаде жалба пред КЗК, която бе отхвърлена.

В решението си министър Каракачанов посочва, че то се базира на утвърден доклад на комисия за разглеждане и оценка на офертата и провеждане на преговори. Както и че документите на РСК „МиГ“ съответстват на изискванията на възложителя.

Обществената поръчка е на прогнозна стойност почти 81,3 млн. лв. като периодът на договора да поддръжката на изтребителите е за 4-годишен период, т.е. до 2022 г. Според Ройтерс става дума за 15 машини МиГ-29.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени