Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Марош Шефчович открива в София форум за ролята на НПО в енергийната политика

Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович пристига в България. Предстоят му срещи с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Еврокомисар Шефчович ще участва в конференция за ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и нормативната база в областта на енергетиката. 

Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организира от Института за енергиен мениджмънт със съдействието на Министерството на енергетиката.

Основна цел на събитието е да обсъди в каква степен се чува гласът на неправителствените организации в процеса на определяне и прилагане на енергийната политика в европейски, регионален и национален аспект и какво може да се подобри. Това е особено актуално като се има предвид, че предстоят европейски дебати по различни теми, за които е необходим обществен консенсус. Такива са например защитата на потребителите, енергийната бедност и пазарното развитие. Други теми, които ще бъдат обсъждани в рамките на конференцията са управлението на енергийния съюз, ролята на въглищната, ядрената и възобновяемата енергия в контекст на климатичните промени.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.