Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Нанков: За седмица в страната са установени над 20 нови свлачища

Над 8 млн. лева ще струват възстановителните дейности на пътя Смолян - Мадан

Доц. Стефчо Стойнев: На този етап свлачището не трябва да се разчиства

| обновено на 15.03.18 в 11:49
Снимка: БГНЕС

За седмица в страната са установени над 20 нови свлачища, съобщи регионалният министър Николай Нанков. Тази сутрин той провери свлачището по пътя Смолян - Мадан.

Доц. Стефчо Стойнев от Минно-геоложкия университет е категоричен, че на този етап свлачището не трябва да се разчиства.

Няма допълнителна активизация на свлачищния процес, което означава, че на този етап сигурността на 110-киловолтовия далекопровод и ВиК инфраструктурата засега е сигурна. Всичко това е свързано със скалните маси. Категорични сме, че на този етап не трябва да ги разчистваме, защото вътре в свлачищното тяло има процеси на движение все още“, каза той.

Най-малко 7-8 млн. лева ще струват възстановителните дейности на самия път Смолян - Мадан, който вече 10 дни е блокиран от огромно срутище, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

Средствата ще бъдат осигурени от междуведомствената комисия за защита на населението при бедствия и аварии към Министерския съвет, обясни Нанков.

„Минимум 7-8 милиона лева ще струва укрепването, не само на свлачището, но и на пътното платно. Имаме и водопровод… Ние трябва да запазим цялата инфраструктура, да осигурим и нормалното водоподаване и нормалното преминаване на хората през републиканския път“, каза Нанков.

„До края на календарната годината, при начертаването на мерките в понеделник и започването на аварийно-възстановителните работи, ще сме готови“, обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството.

До 10 дни ще е готов обходният път Орешец-Влахово, за който са необходими 500 хиляди лева.

Пътят е част от връзката за бъдещия Гранично-пропускателен пункт „Рудозем“.

Вчера експертна комисия направи оглед на терена. До 19 март специалистите трябва да излязат с доклад за оценка на ситуацията и предложения за решаване на проблема. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна