Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка остави отрицателните си лихвени ставки без промяна въпреки подобряващата се икономика

Швейцарска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарската централна банка запази очаквано основните си отрицателни лихвени ставки без промяна въпреки неотдавнашните сигнали за подобряване на икономическия растеж, като банката продължава да предупреждава за наличието на нестабилни условия на валутните пазари и за все още "висока стойност" на швейцарския франк.

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) остави без промяна своята депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

"Отрицателният лихвен процент и готовността на ШЦБ да се намеси на валутния пазар, ако е необходимо, продължават да бъдат крайно необходими. Това запазва слабата привлекателност на инвестициите в швейцарски франкове и облекчава възходящия натиск върху местната валута", се посочва в изявлението на централната банка. ШЦБ отбеляза, че швейцарският франк се е повишил леко спрямо останалите водещи валути в резултат най-вече на по-слабия щатски долар и че продължава да има висока стойност.

Трябва да се има предвид, че след слабото начало на предишната година, брутният вътрешен продукт на Швейцария нарасна неотдавна с 2% на годишна база, търговският излишък през 2017-а беше в размер на 35 млрд. франка, или около 5% от БВП, а безработица стабилизира на ниво от едва 3,2%.

Швейцарската централна банка прогнозира, че икономиката на страната ще се разшири с около 2% и през 2018-а година на фона на ускорения растеж в световен мащаб, а безработицата ще продължи да се понижава постепенно. В същото време обаче банката понижи инфлационните си прогнози за тази и за следващата година, съответно до 0,6% от 0,7% и до 0,9% от 1,1%, като очаква потребителските цени да нараснат с 1,9% през 2020-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна