Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Нямаме програми за токсин „Новичок“

Сергей Рябков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че Москва никога не е имала програми за разработка на нервнопаралитично вещество „Новичок“, което според Лондон е използвано срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания, предаде БГНЕС.

„Искам да подчертая с пълна сигурност, че нито Съветския съюз, нито Русия са имали програми за разработка на токсичен агент, наречен „Новичок“, заяви Рябков пред агенция Интерфакс.

Той разкритикува остро хората, „разпространяващи информация, че програмата е съществувала", очевидно имайки предвид съветския химик Вил Мирзаянов, който първи разкри съществуването на този клас ултрамощни нервнопаралитични вещества, посочва АФП.

Мирзаянов, който сега живее в САЩ, каза, че Москва изобретила силен токсичен нервен агент по време на Студената война и го направила в московския институт, където работил до началото на 90-те години на XX век.

„Ние приключихме всички изследвания в сферата на нови военни токсични агенти след присъединяването към Конвенцията за химическите оръжия и миналата година ... всички запаси от токсични агенти бяха унищожени“, каза Рябков.

Той каза, че Съединените щати не са успели да направят същото.

„Надявам се, че дебатите около трагедията в Солсбъри няма да бъдат нов претекст за САЩ да се отклонят от това, което трябва да направят в рамките на собствените си задължения“, добави той.

Великобритания и нейните съюзници Франция, Германия и САЩ обвиниха Москва за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март в Солсбъри, чието състояние продължава да е в критично.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна