Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се четири години от анексирането на Крим

| обновено на 18.03.18 в 08:41
Снимка: bnt.bg

Днес се навършват четири години от анексирането на украинския полуостров Крим от Русия. Тази териториална промяна не е призната от голяма част от международната общност, включително от Съединените щати и Европейския съюз, за които тя е извършена в нарушение на международното право. Годишнината съвпада с президентските избори в Русия, на които се очаква президентът Владимир Путин, разпоредил лично анексията на Крим, да бъде преизбран убедително.

В контекста на запазващото се силно напрежение в двустранните отношения, в петък Украйна обяви, че няма да позволи на руски граждани да гласуват в руското посолство и консулства в страната, а вчера журналистка от руската държавна телевизия „Россия 24“ бе експулсирана от Украйна с аргумента, че е подготвяла „антиукраински видеоматериали“.

Според проучвания на общественото мнение мнозинството от руснаците продължават да възприемат присъединяването на полуострова като голямо постижение въпреки последвалите западни санкции и двугодишна рецесия.

Четири години след анексията Москва и Киев си остават в конфликт не само заради Крим, но и заради войната в Източна Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти.

Жителите на Крим и Севастопол искаха да се върнат в пределите на Русия, спомня си Марио Гаврилов - един от малкото български журналисти, отразявали събитията на място.

„За мен референдумът беше предизвестен още преди самото гласуване, тъй като имаше окупационна войска на място, въпреки че руснаците отричаха техни войски да са там. Това беше очевидно на всяка крачка още с влизането в Крим. Трябва да отчитаме факта, че действително 80% от населението е руско и то наистина искаше искрено да се върне в своята родина – в Русия“, каза Гаврилов..

Също така хората очаквали да подобрят икономическото си състояние. „Те ми казваха, че са колкото един малък квартал на Москва и Путин ще им помогне. Мислеха, че ще потекат реки от злато и пари“, посочи журналистът.

Според Гаврилов, независимо от нарушаването на международното право, Крим и Севастопол ще останат в пределите на Русия.

Владимир Путин избра именно Крим, за да приключи предизборната си обиколка. В петък върховният представител на ЕС Федерика Могерини декларира, че съюзът остава „твърдо ангажиран с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна