Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравето като вечно разследвана пътека

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Здравният министър заяви, че болница „Пирогов“ трябва да бъде преструктурирана. Тя е една от седемте, които в момента шумно разследва прокуратурата. Всички те, според министерството им, са на ръба на фалита.

Един от въпросите е, защо отново се разследва и разглежда последицата, а не първопричината? Защо една държавна или общинска болница е търговско дружество, каквото може да е всяка сергия, а не част от националната ни сигурност? Защо Здравната каса финансира огромен брой частни здравни заведения, които като такива избират скъпи и плащани от нашите вноски услуги. Другото отива в онези, при които не може да се откаже. Т.е. в държавни и общински. И какво заключава днешното министерство, след като в Надзорния съвет на Касата винаги има негово високоплащано представителство. Каквото впрочем има и от финансовото подобно.
Прокуратурата ще намери неизгодни договори, измислени операции и манипулации, несъществуващи престои и нерегламентирано събирани пари от болни и кандидати за болнични. Това е видното, което почива върху голямото министерско и законодателно изобретение, наречено клинична пътека. И така, десетилетия българинът не се лекува, той обслужва пътеката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна