Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22-ма български туристи са ранени при катастрофа в Египет

| обновено на 19.03.18 в 16:27
Няколко линейки прибраха пострадалите от мястото на катастрофата

22-ма български граждани пострадаха при катастрофа днес с туристически автобус в Египет. Това съобщиха от туроператора, с който са пътували българите. 

Официалната информация на българското външно министерство посочва 20 пострадали заради броя на наличните паспорти.

Петима от тях са с фрактури, а останалите – с охлузни рани.

Туристическият автобус с около 40 българи се е преобърнал недалеч от град Марса Алам около 09,15 ч. местно време. Пътниците са отведени за преглед и в болницата в гр. Марса Алам, който се намира на Червено море. 

По-рано сайтът на местното издание "Иджипт индипендънт" съобщи, че в катастрофата са били ранени 22-ма български туристи. По неустановена причина автобусът с туристи, които отивали на екскурзия в град Едфу, се е обърнал на пътя. От българската мисия в Кайро са изпратили официално запитване до местните власти за уточняване на данните. 

Стефан Богданов, който е представител на туроператора на място в болницата, съобщи за "Хоризонт", че състоянието на пострадалите е добро и при желание някои от тях ще могат да се завърнат в България още тази сряда:

"Обгрижвани са хората внимателно, стараем се по всякакъв начин да се чувстват колкото се може по-добре. При желание на някои от хората ще има възможност даже да ги качим на полет за 21-ви, т.е. вдругиден, ако някои от тях поискат да си тръгнат, защото има и такава опция. Който иска, ще остане, продължава програмата, както е. Който пожелае, се прибира. Разминаването според мен идва от факта, доколкото съм запознат, може би са 22-ма, обаче в бързината в тази ситуация са забравили да си вземат паспортите, а официалните данни са дадени по броя на паспортите на хората. Може би от там идва разминаването с един-двама души".

От българската туристическа агенция, организирала пътуването, съобщиха по-рано за "Хоризонт", че при пострадалите има представители както на туроператора, така и на египетските власти. Лечението ще бъде поето от български застраховател.

Хората имат сключена застраховка за медицински разходи при заболяване или злополука в чужбина, потвърдиха от застрахователната компания, направила полиците. Пострадалите могат да се свържат с фирмата на телефон: +359(0)70016166. Близките им в България са информирани за инцидента. 

Останалите туристи са продължили маршрута си по програмата. Изясняват се причините за катастрофата на автобуса. 

Посолството ни в Кайро е в непрекъснат контакт с представителя на туроператора. По разпореждане на министър Захариева дипломатите ни са в готовност да окажат пълно съдействие на пострадалите граждани, посочва МВнР.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за свои близки, могат да го направят на телефоните на дипломатическата ни мисия в египетската столица: 

+202 273 63 025; +202 273 66 077 и +20 12 231 71 991.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна