Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на тазседмичната търговия на европейските пазари на акции

Европейските пазари на акции губят почва под краката си в началото на новата седмица, тъй като инвеститорите продължават да са разтревожени от опасността за глобална търговска война. Предстоящото във вторник и сряда редовно заседание на Фед, на което има вероятност Централната банка на САЩ да предприеме ново повишаване на основната американска лихва, подсилва допълнително днешното напрежение на глобалните капиталови пазари.

Драматичният спад с над 50% на акциите на най-голямата британска софтуерна компания Micro Focus пък се отразява негативно на целия технологичен сектор и е в основата на днешното понижение на общия европейски технологичен индекс с близо 2,5%.

Акциите на Micro Focus се обезценяват с цели 55,45%, след новината за изненадващата оставка на нейния изпълнителен директор Крис Сю и след като от компанията предупредиха, че приходите за финансовата 2018-а година ще паднат по-силно от досегашните очаквания.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,55%, парирайки част от неговият растеж с 0,8% през предходната седмица.

Германският фондов индекс DAX30 се понижава с 0,87%, френският CAC40 - с 0,67%, италианският MIB - с 0,32%.

Основният индекс на борсата в Лондон FTSE100 пък губи 1,28% от стойността си на фона на рязко поскъпване на британската лира след информация, че ЕС е постигнал споразумение с Обединеното кралство по отношение на общите условия за двугодишния преходен период след Брекзит (след излизането на Великобритания от ЕС в края на март 2019-а година). Трябва да се има предвид, че около 75% от приходите на мултинационалните компании, влизащи в индекса FTSE100, се формират зад граница. Това означава, че при поскъпване на британската лира техните приходи извън територията на Обединеното кралство би трябвало да се свият.

Притесненията около евентуалното избухване на световна търговска война продължават да се отразяват негативно на компаниите от миннодобивния и индустриалния сектор, като акциите на Anglo American, Rio Tinto и Antofagasta се понижават с межди 1,5% и 3,0%.

Под натиск от продажби се намира и фючърсите на американските фондови индекси, като тези на DJIA се понижават преди старта на търговия на Уолстрийт с 0,47%, а на широкият индекс S&P500 - с 0,49%. Най-драматичен спад от 2,27% регистрират фючърсите на технологичния индекс Nasdaq100 в резултат на солидна обезценка от 3,56% на акциите на Facebook на извън борсовата търговия след разрастващ се скандал около предоставянето на информация от водещата социална медия по отношение на нейните десетки милиони членове.

"Бурята" около Facebook се разрази през уикенда, след като американски и британски законодатели я обвиниха, че не е предоставила повече информация за това как фирмата за данни - Cambridge Analytica е получи достъп до информация за десетки милиони членове на социалната мрежа без тяхното изрично разрешение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна