Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд реши да образува дело за Истанбулската конвенция

| обновено на 20.03.18 в 19:24
Снимка: www.prb.bg

Конституционният съд съобщи, че днес единодушно е решил да образува дело за разглеждане по същество дали Истанбулската конвенция съответства на основния закон в Република България. Искането е подписано от 75 народни представители от ГЕРБ и е придружено от постъпилите в парламента положителни и отрицателни становища за документа.

С образуването на дело конституционните съдии задължиха Министерския съвет да предостави решението за оттегляне на проекта за ратификация на Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, за да са наясно как то е мотивирано, както и превода на документа, който министрите са обсъждали, когато са формирали решенията си - първо да внесат Конвенцията за ратификация, а после и за оттеглянето ѝ. Става дума за текста на български език, уточниха от съда. Ще се поискат становища от всички заинтересовани институции, от представители на съдебната власт, от университетски преподаватели, главно конституционалисти и специалисти по наказателно право, от неправителствени организации, ангажирани с проблема насилие над деца и жени. 

Като заинтересована страна обаче не е конституирано нито едно от вероизповеданията казаха за "Хоризонт" от съда. 

За докладчик е определен бившият депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов. Той трябва да подготви и събере мнозинство около една от двете тези - Конвенцията противоречи или съответства на Конституцията. След това въпросът отново ще се върне на политиците, които, според решението, могат да ратифицират документа, ако не противоречи на основния закон, или да променят Конституцията, ако конвенцията ѝ противоречи.  

Дали конвенцията противоречи на основния закон на страната ще бъде ясно преди есенната парламентарна сесия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна