Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нараства използването на соларни батерии втора употреба

Снимка: Добрина Добрева, БНР
В последните няколко месеца значително са се увеличили исканията към енергийната мрежа да бъдат присъединени потребители, които са монтирали в имотите си слънчеви батерии втора употреба. От компанията EVN, която снабдява с ток Югоизточна България, съобщиха, че доскоро са имали по една-две заявки месечно, докато сега те са над 20. Соларните батерии втора ръка са доста по-евтини, но и по-малко ефективни. Става въпрос за фотоволтаици до 30 киловата, чиято енергия все още се изкупува по преференциални цени от НЕК и в крайна сметка се плаща от всички потребители чрез таксата „задължение към обществото“, обясни един от ръководителите на компанията Гочо Чемширов:

"Фотоволтаиците, които влизат в експлоатация в ценовата година, си получават конкретни цени. Те са много малко сега като количество, защото ние говорим по 20-30 киловата, това са 600 киловата, а ние имаме на нашата територия 600 мегавата. Тоест това е 0,1%. Но 0,1% би трябвало да се отразят върху сметката, тоест би трябвало преференцията, която ще получат, да бъде включена в "задължение към обществото.""

Гочо Чемширов допълни, че, ако процесът продължи, ще подадат сигнал до енергийния регулатор.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.