Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиация в университета или "Как да водим успешни преговори?"

| обновено на 21.03.18 в 10:33

Икономически университет - Варна и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера“ организират обучение по водене на преговори за студенти. То е насочено към студенти от Икономически университет -  Варна. Темите, включени в програмата, ще помогнат на участниците да идентифицират навреме конфликтните ситуации и ще получат инструментариум, с който да водят преговори уверено и с успех. Обучението има висока стойност за начинаещи предприемачи - както за комуникацията им с външни партньори, така и вътре, в екипа.  Участието е безплатно, но с предварително записване.

Разговор с доц. д-р Андрияна Андреева - преподавател "Основи на правото" и "Трудово право" и Лиляна Савова - председател на Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера“, модератор на събитието. Началото е в 11ч. в зала 446 на Икономически университет - Варна.


доц. д-р Андрияна Андреева: Това е резултат от сключен договор за сътрудничество между Центъра за медиация "Итера" и ИУ - Варна, което се случи в предходната 2017г. Тези обучения, които планирахме стартират с наши студенти, но поради големия интерес, който наблюдаваме сред тях, се планират нови инициативи и разширяване на обхвата на участниците в тези групи.

Разрешаването на конфликтни ситуации се налага непрекъснато в нашето ежедневие, какво трябва да знаем?

Лиляна Савова:
В рамките на този меморандум, ние планираме едно популяризиране на медиацията в университетските зали.  Преценихме това да има не просто информационен, но и практически елемент. Затова са ограничени и групите, т.е. те не могат да бъдат с повече от 40-сет човека. 

Как да се осведомяват желаещите за участие в лекции по медиация занапред?

Лиляна Савова:
Чрез сайтовете на ИУ-Варна и страницата на "Итера" могат да се осведомяват за нови обучения.
Ние обучаваме медиатори, правим такива сертифициращи обучения, за да се научат да извличат познания - какво стои зад поведението на отсрещната страна, т.е. какво кара човек да реагира по дадения начин?
Учим се как да излизаме от стереотипните нагласи. Оказва се, че най-лесно е да се работи с младите хора, защото при тях липсват такива нагласи. Показва го работата ни с ученици от варненско училище.
Медиацията си служи с много инструменти, с които да успеем да предвиждаме какво мисли ответната страна и какво е искал да каже с това поведение. Учим ги как да потърсят обратната връзка. Това са не само психологически техники, които ни дават възможност да комуникираме на друго ниво след това, дори и в собствените си семейства. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени