Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенция "Фич" потвърди кредитния си рейтинг за Китай на ниво от "А+"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рейтинговата агенция "Фич" потвърди оценката си от "А+" за дългосрочния кредитен рейтинг на Китай и заяви, че по-строгите регулации ограничават финансовите рискове, без да застрашават целите за икономическия растеж, но предупреди, че остава да се види дали властите в Пекин ще останат ангажирани с въпроса за стабилизирането на дълга, съобщава Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че икономическият растеж на Китай се ускори през миналата година по-силно от правителствената цел, давайки възможност на властите в страната да се справят с по-рисковите практики на кредитиране и да забавят кредитна експанзия. Основен двигател на този растеж беше подобреното външно търсене, като и нетният износ имаше положителен принос за нарастването на брутния вътрешен продукт в сравнение с негативното му влияние през 2015-а и 2016-а година.

Агенция "Фич" обаче предупреди за "ясно повишаване" на напрежението в търговията със Съединените щати, което води до риск от намаляване на базовата перспектива на агенцията по отношение на китайския кредитен рейтинг.

Подобно на властите в Пекин, кредитната агенция също очаква БВП да нарасне през настоящата година с 6,5%, което дава основание за запазване на стабилната перспектива пред рейтинга на Китай.

"Истинският тест за политиката и посоката на суверенния кредитен рейтинг ще зависи от това дали настоящата настройка към по-строга финансова регулация ще устои на очакваното от "Фич" последващо забавяне на перспективите за икономическия растеж след 2018-а и 2019-а година", отбеляза агенцията в днешното си изявление.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна