Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие правилата за избор на зам.-председател и трима членове на антикорупционната комисия

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие правилата за избор на заместник-председател и трима членове на антикорупционната комисия. Депутатите приеха и процедурни правила за обновяване на Комисията за енергийно и водно регулиране, съгласно най-новите поправки в Закона за енергетиката, с които се въведоха правила за ротация на четирима от членовете на КЕВР. 

В седемдневен срок новоизбраният председател на антикорупционния орган Пламен Георгиев трябва да предложи свой заместник и трима членове, за да приключи процедурата по попълване на състава на комисията. Номинираните кандидати ще бъдат изслушани в ресорната парламентарна комисия и ще се избират с гласуване в пленарната зала. Те трябва да попълнят декларация, че не са били агенти на Държавна сигурност. Това изискване ще се прилага и при обновяването на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Депутатите решиха жребият да се проведе на 4-ти април. С него ще отпаднат четирима от състава на деветчленния регулатор, а всички парламентарно представени партии могат да направят предложение за членове на КЕВР до 17-и април. Предварителното разискване по кандидатурите ще бъде на заседание на енергийната комисия, а самият избор ще става след гласуване в пленарната зала. И при новия състав на енергийния регулатор нито една партия няма да има мнозинство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна