Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Конгреса на САЩ постигнаха споразумение относно финансирането на американското правителство

Законопроекът за държавни разходи за 1,3 млрд. долара трябва да бъде гласуван до петък вечерта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на републиканците и на демократите в Конгреса на САЩ обявиха в сряда вечерта, че са успели да постигнат споразумение относно законопроект за 1,3 трлн. долара за финансирането на американското правителство, съобщава Ройтерс.

В законопроекта бяха включени допълнителни разходи за националната отбрана в размер на 80 млрд. долара, както разходи за 1,5 млрд. долара за частичното финансиране на проекта на Доналд Тръмп за стена по границата с Мексико, но не беше договорено финансиране за някои от имиграционните инициативи на американския президент.

Ако договореният законопроект бъде одобрен от Камарата на представителите и от Сената на САЩ до полунощ в петък, това ще предотврати ново временно спиране на дейността на редица федерални агенции и програми, което трябва да започне тази събота, когато изтича срокът на договореното по-рано през годината временно държавно финансиране.

От Белият дом посочиха, че Доналд Тръмп ще подкрепи мерките, които могат да сложат край на продължителния дебат относно държавните разходни приоритети за настоящата финансова година, която стартира на 1-ви октомври 2017-а година.

Ройтерс напомня, че Конгресът, който е контролиран от републиканците, ще се нуждае от подкрепата и на Демократическата партия, за да бъде приет предложения законопроект, тъй като редица от по-консервативните републикански конгресмени вероятно няма да одобрят предложените големи по размер държавни разходи.

Марк Уокър, който оглавява голяма група от консервативни републиканци, се оплака, че законопроектът ще доведе до бюджетен дефицит. "Наложително е да ограничим зависимостта на Вашингтон от неконтролирани харчове, която няма да бъдат съкратени при управлението на републиканците", посочи той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна