Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС се съгласи с Великобритания по случая "Скрипал"

| обновено на 23.03.18 в 07:28
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск
Снимка: БТА

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха с Великобритания, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от световните информационни агенции. В Туитър Туск написа: "Европейският съвет е съгласен с правителството на Великобритания, че е много вероятно Русия да е отговорна за нападението в Солзбъри и че няма друго правдоподобно обяснение".

Премиерът на Великобритания Тереза Мей привества изразената подкрепа от лидерите от Европейския съюз, които късно снощи се съгласиха с Лондон, че е доста вероятно Русия да е отговорна за атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Тереза Мей и Ангела Меркел"Опасността, която Русия представлява, не признава никакви граници и е заплаха за нашите ценности. И затова правилно ние в ЕС се обединяваме в защита на тези ценности", заяви Мей в Брюксел.

По повод случая "Скрипал" германският канцлер Ангела Меркел повдигна въпроса за бъдещи наказателни мерки в отговор на нападението, както и призова:

"Всички страни - членки се съгласихме, че трябва да следим ситуацията в развитие. Британците вече споделиха информация с Организацията за забрана на химическите оръжия, така че очакваме тяхното становище".

ЕС все още очаква да чуе от Съединените щати дали ще направи изключение за Съюза при въвеждането на новите мита за стомана и алуминий, подчерта още германският канцлер от Брюксел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна