Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете камари на новия италиански парламент избират своите председатели

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е първото заседание на новия италиански парламент след изборите на 4-ти март. Ще бъдат избрани председателите на Камарата на депутатите и на Сената. След 2-ри април е ред на консултациите при президента на страната Серджо Матарела за съставяне на правителство.

Победителите в изборите, но без мнозинство в двете камари на парламента – движението „Пет звезди” като партия и десният блок като коалиция, не се разбраха за номинациите, съответно за председател на Камарата на депутатите и председател на Сената, поради което в разговорите се включиха и демократите като трета парламентарна сила. Какъв ще е резултатът от това, ще проличи от гласуването. То е тайно.

В Камарата 630 депутати могат да излъчат председател при първия вот с две трети от гласовете. Ако не се получи, днес ще има още две гласувания, които ако не доведат до желания резултат, то вотът ще продължи утре. От своя страна 315 сенатори ще изберат по съответна система за Сената неговия председател. От значение ще е и мнението на малките партии с общо 26 представители в двете камари и това на шестимата пожизнени сенатори.

Поради особеност на новия изборен закон все още не са разпределени 10 депутатски места и едно сенаторско, което ще стане по определен юридически ред.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна