Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страх от глобална търговска война провокира спад на европейските борсови индекси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските акции продължават да се намира под силен натиск от продажби и по време на петъчната търговия на фона на засилващите се страхове от световна търговска война.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри налагането на мита в размер до 60 млрд. долара годишно за редица китайски стоки, докато първият ответен отговор на властите в Пекин вероятно ще включва по-високи мита за американски стоки за 3 млрд. долара на година.

Междувременно агенция Ройтерс предаде, че властите във Вашингтон са отправили официална жалба до Световната търговска организация по отношение на китайските "дискриминационни изисквания за лицензиране на технологии".

Ескалиращото напрежение между САЩ и Китай се отразява негативно не само на пазарите на акции на Уолстрийт и в Шанхай, но и на европейските борси, тъй като има опасения, че това ще може да навреди на растежа на двете водещи икономики в момент, когато серия бизнес проучвания подсказват за забавяне на добрия растежен импулс в рамките на еврозоната.

С оглед на тези притеснения, основните европейски фондови индекси бележат солиден спад между 1% и 2%, въпреки че от Белия дом потвърдиха, че поне до 1-ви май страните-членки на ЕС ще бъдат изключени от влизащите днес в сила нови мита за вноса на стомана и на алуминий в САЩ.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 500 се понижава с 1,55% към 363,57 пункта – негово най-ниско ниво от февруари 2017 година насам и е на път да приключи търговията със седмични загуби от около 3,7%, което би представлява най-солиден спад от седмицата до 9-и февруари.

Германският индекс DAX30 пада с над 2%, след като вчера се раздели с 1,7% и може да приключи днешната търговия със седмичен спад от над 4 на сто. Френският индекс CAC40 се понижава с 1,82%, а британският FTSE100 – с около 1%, задълбочавайки вчерашните загуби съответно с 1,4% и с 1,2%.

Въпреки че Белият дом направи официално изключение за ЕС по отношение на митата за вноса на стомана и алуминий в САЩ, което ще бъде в сила поне до 1-ви май, акциите на европейските стоманодобивни компании остават под натиск от продажби. Акциите на Thyssenkrupp AG се понижават с 2,56%, а на  ArcelorMittal – с близо 4 на сто.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекси също продължават да губят позиции преди старта на днешната търговия на Уолстрийт, задълбочавайки тяхното здраво низходящо движение от вчера. Фючърсите на DJIA се понижават с близо 200 пункта (понижение с 0,8%), след като в четвъртък индексът на сините чипове се раздели с цели 724 пункта (спад с 2,9%).

Фючърсите на индекса S&P500 се понижават с 0,6%, а на Nasdaq100 – с над 1%, след като в четвъртък и те понесоха здрави загуби между 2,4% и 2,5%.

Набиращата скорост търговска война по оста САЩ – Китай причини по-рано днес и здрав спад на азиатските фондови пазари. Японският индекс Nikkei се срина с 4,51%, след като стана ясно, че Япония не попада в списъка на Белия дом със страните, които на този етап няма да бъдат засегнати от тарифите за вноса на стомана и на алуминий. Рязкото поскъпване на йената към нов многогодишен връх около 104,63 йени за един щатски долар (най-високо ниво на японската валута от ноември 2016 година), с оглед на нейния статут на "валута-убежище",  оказа допълнително негативно влияние на борсата в Токио.

Основният китайки индекс Shanghai Composite пък приключи петъчната търговия със спад от 3,4%, а индексът Shenzhen Composite се понижи с 4,5% като реакция на плановете на Тръмп да наложи импортни мита в размер до 60 млрд. долара годишно на редица китайския стоки.

Министерството на търговията на Китай веднага обяви, че ще наложи мита за вноса на американски стоки в размер на 3 млрд. долара годишно. Китайският ответен ход включва първоначални мита в размер на 15% за вноса от САЩ на плодове, ядки, вино и стоманени тръби. Вторият тур на контрамерки се очаква да включва мита от 25% за вноса на американско свинско месо и на рециклиран алуминий, но чак след като Китай направи по-нататъшна оценка на американските санкции.

Трябва да се има предвид, че на този етап Китай се въздържа да наложи по-сериозни санкции, които биха довели до истинска търговска война, като евентуалното въвеждане на мита за вноса на американска соя, сорго (също житно растение) и на самолети "Боинг". Това сякаш подсказва, че властите в Пекин може би ще потърсят пътища за по-сериозни преговори с Вашингтон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени