Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според в. "Гардиън" България е сред страните, които ще изгонят руски дипломати заради случая "Скрипал"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският вестник „Гардиън“ пише днес, че най-малко 10 страни от ЕС ще изгонят руски дипломати във връзка със случая „Скрипал“. В списъка фигурира и името на България.

Руски разузнавачи и дипломати в целия Европейски съюз ще бъдат експулсирани през следващата седмица в отговор на атаката с нервнопаралитичен газ срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, което бе окачествено от френския президент Еманюел Макрон като „нападение срещу суверенитета на Европа“, пише „Гардиън“. Поне 10 страни са готови да сторят това, като броят им се очаква да се увеличи в отговор  на призива на Великобритания за такава мярка, допълва вестникът.

И „Гардиън“ изброява страните, за които се предполага, че се подготвя да изгонят руски дипломати, в следния порядък: Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, Естония, Латвия, Литва, България, Чешката република и Дания. Британският Таймс“ пък писа, че това могат да направят до 20 европейски държави.

По този повод вчера българския премиер Бойко Борисов заяви: „Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос. Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем съгласие“. „Времето, в което масово се отзовават дипломати, надали ли ще доведе до повече мир, до повече спокойствие и разбирателство", посочи още министър-председателят. 

„Гардиън“ цитира британския премиер Тереза Мей, която преди да си тръгне от Брюксел е заявила, че новите доказателства, предоставени на 27-те европейски лидери са ги убедили в британския анализ на инцидента в Солсбъри.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна