Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран възмутен от US санкции заради хакване

САЩ твърдят, че иранците проникнали в 144 US университета и още 176 други вуза в 21 държави, като задигнали 31 терабайта информация.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран заклейми днес новите американски санкции наложени срещу 10 негови граждани и компания с мотива, че са замесени в спонсорирано от държавата мащабно хакване и кражба на интелектуална собственост, предаде АФП.

Администрацията на САЩ съобщи в петък за повдигнати обвинения срещу 9 иранци и налагане на санкции на 10 граждани на Иран и „Институт Мабна“, тъй като извършили хакерски пробиви в стотици US университети по поръчка на Революционната гвардия.

„Иран осъжда провокативните, незаконни и неоправдани действия на САЩ, които са нов знак за враждебност“, заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми.

Сред 9-те обвинени в САЩ са двама основатели на компанията „Институт Мабна“ - Голамреза Рафатнеджад (38 г.) и Ехсан Мохамади (37 г.).

От 2013 г. фирмата извършила прониквания в компютърните системи на 114 американски университета и още 176 други висши учебни заведения в 21 страни, твърдят US властите. При тези атаки били източени над 31 терабайта академична информация и интелектуална собственост.

Обвинените от САЩ лиза все още са в Иран, но са обявени за издирване. Те могат да бъдат екстрадирани от над 100 страни, ако отидат в тях, посочва Би Би Си. Вашингтон няма споразумение за екстрадиция с Иран.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна