Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основната група, водила кампания за излизането на Великобритания от ЕС, е надхвърлила разходите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основната група, водила кампания за излизането на Великобритания от ЕС в референдума за Брекзит - "Vote Leave", е нарушила закона като е използвала повече средства от определеното. Това заяви активист-доброволец на движението за Брекзит по телевизионния „Канал 4“.

Шахмир Сани заяви, че официалната кампания за Брекзит е използвала различна група – "BeLeave", водеща също кампания за напускане на ЕС – за да надхвърли границата за разходите. На практика "Vote Leave" е направила дарение на "BeLeave" за 625 000 паунда. Директорът на "Vote Leave" Доминик Къмингс вече отхвърли твърденията в нарушение като заяви, че се е консултирал с избирателната комисия преди дарението да бъде направено.

Освен това Шахмир Сани критикува и управителя на "Vote Leave" Стивън Паркинсън, който му е бивш интимен партньор, че го е отстранил от групата по лични причини. „Аз съм съгласен с напускането на ЕС, но не съм съгласен със загубата на британското в този процес, със загубата на спазването на правилата, със загубата на функциониращата демокрация“, зави Сани. Той допълва, че управителят на "BeLeave" Дарън Граймс не е контролирал процеса на харчене на средствата, а всичко е преминавало през Стивън Паркинсън, който сега е политически секретар на премиера. Сани каза, че по-голямата част от парите са платени на канадската фирма Aggregate IQ, която е свързана с "Cambridge Analytica" – компанията обвинявана в събиране без разрешение на данни на потребители на Фейсбук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени