Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египетските власти изгониха кореспондентката на "Таймс - правила интервюта без разрешение

Египетските власти обявиха, че са изгонили кореспондентка на британския вестник "Таймс", защото е нарушила закона, като правила интервюта без необходимото разрешение, предаде Франс прес. В събота "Таймс" съобщи, че кореспондентката му Бел Трю е изгонена от Египет. Вестникът определи това като "опит за сплашване, извършен в потискащата атмосфера" срещу печата, създадена от президента Абдел Фатах ас Сиси.

Бел Трю, която живеела в Египет от седем години, беше арестувана преди три седмици, след като взела интервю от роднина на човек, умрял на кораб с мигранти на път към Европа. След ареста тя е била заставена да се качи на самолет за Лондон, посочва "Таймс".

Според египетската служба за информацията, която регулира дейността на чуждестранния печат, Бел Трю е направила интервюто, без да поиска временна журналистическа карта, докато изчаква издаването на годишната си карта. Освен това е правила видеозаписи на интервюта на улицата, без да има необходимото разрешение.

Същевременно службата за информацията уточнява, че Бел Трю е поискала специално разрешение да отразява президентските избори в Египет, които ще се състоят от днес до сряда, и го е получила.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна