Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата започна проверка по случая с умрелите от глад коне в Осоговската планина

Началникът на ОДБХ-Кюстендил: Трагедията е заради крайно безотговорно отношение към животните

| обновено на 26.03.18 в 13:46
Бедстващите коне
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата в Кюстендил започва десетдневна проверка по случая с десетките бедстващи коне, част от които са умрели от студ и глад в Осоговската планина. Това съобщи за "Хоризонт" прокурор Галина Димитрова:

"Проверката ще търси и установи именно кой е собственикът на тези коне, поради какви причини ги е оставил в гората, в планината и всички други последващи действия, които следва да бъдат извършени".

Комисия от трима ветеринарни лекари и технически екип заминаха тази сутрин за планината Осогово, където на 1800 м надморска височина туристи откриха през почивните дни труповете на десетки изоставени коне. Специалистите ще установят на място колко от конете са загинали в студа и от глад, те са чипирани, поясни Стоян Саев - началник на Областната дирекция по контрол на храните в Кюстендил. Според него трагедията с десетките загинали коне в Осоговската планина е заради крайно безотговорно отношение към животните от бизнесмен от Кюстендил, който е развъждал коне в планината и е получавал евросубсидии. Той е бил предупреждаван да се грижи по-добре за животните, но не го е правел, каза още Саев. Не се знае броят на загиналите коне. Стадото е било от около 100 животни, от които оцелелите досега са около 30.

Предупреждения за бедстващите животни имаше в социалните мрежи от няколко седмици. Много от тях са загинали.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна