Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит за предпазлив отскок на европейските борси от петъчните едногодишни дъна

Европейските акции поскъпват слабо в началото на новата седмица с оглед на предпазлив инвеститорски оптимизъм, че провежданата от САЩ протекционистка търговска политика може би ще бъде по-селективна и по-скоро тактическа, отколкото първоначалните притеснения в глобален план.

Индикациите за предстоящи преговори между САЩ и Китай по важния въпрос за търговския дефицит между двете световни икономически сили, както и временното изключване на редица страни, включително членките на ЕС, от американските мита за вноса на стомана и алуминий предполагат, че президентът Доналд Тръмп използва по-скоро този протекционистки подход като лост за провеждането на търговски преговори и няма намерение да стартира реална търговска война, смятат редица анализатори и икономисти.

Информацията на "Уолстрийт джърнъл", че САЩ и Китай започва неофициални търговски преговори, за да бъде избегната търговска война, допринасят за ръст на трите основни американски фондови индекса преди старта на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на Индекса DJIA нарастват с 0,97% (ръст с над 200 пункта), на индекса S&P500 – с 1,05% и на Nasdaq100 – с 1,2%.

Това се отразява леко позитивно и на борсите на Стария континент в началото на новата седмица. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,25%, опитвайки да стабилизира над неговото едногодишно дъно от края на петъчната търговия, когато индексът се понижи с 0,9% до 365,82 пункта, достигайки най-ниско ниво от февруари 2017 година насам. В рамките на изминалата седмица общият европейски индекс загуби 3,2% от стойността си, отбелязвайки най-солиден спад от седмицата до 2-ри март.

Германският фондов индекс DAX 30 нараства с 0,48%, след като в петък се срина с 1,8%, приключвайки със седмична загуба от 4,1 на сто. Френският индекс CAC 40 се повишава с 0,25%, а британският FTSE100 – с 0,26%, парирайки част от техния петъчен спад съответно с 1,4% и с 0,4%. Основният индекс на борсата в Лондон се раздели през миналата седмица с 3,4% от стойността си, което представлява най-солиден негов спад от седмицата до 9-и февруари, като в същото време загуби цели 9,6% от началото на настоящата година и се понижи с 5,3% в рамките на последните 12 месеца.

Повишение с 0,2% бележи и испанският фондов индекс Ibex-35 въпреки подновеното политическо напрежение на Иберийския полуостров след ареста на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, тъй като инвеститорите на борсата в Мадрид реагират позитивно на решението на "Стандард енд Пуърс" да повиши кредитния рейтинг на Испания до "А-" от "ВВВ+".

В същото време единствено италианският фонов индекс MIB се понижава с 0,25% с оглед на засилващи се спекулации за евентуално коалиционно управление между антисистемното движение "Пет звезди" и Десния блок в лицето на антимигрантската партия "Лига" и "Форца Италия" на Силвио Берлускони.

Италианският банков сектор, който по принцип се влияе най-силно от евентуални политически рискове на Апенините, се намира под още по-солиден натиск, като акциите на банката Unicredit се понижават с 0,8%, а на UBI Banca – с 1,7 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна