Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ремингтън" – най-старият производител на оръжия в САЩ, подаде документи за банкрут

Пушка и пистолет на "Ремингтън" в магазин в Атланта.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-старият производител на оръжия в САЩ – „Ремингтън аутдор“, подаде документи за банкрут след спад в продажбите, предаде Би Би Си.

Компанията, която е основана преди повече от 200 години, прибягна до този ход, за да се защити от кредиторите си, с които иска да сключи споразумение.

Подаването на документи в съд става на фона на засилващите се искания в САЩ за увеличаване на контрола над оръжията.

Стрелбата в гимназия през февруари съживи този дебат, като в събота десетки хиляди млади американци се включиха в протести.

В резултата на обществения натиск търговци в САЩ се опитват да ограничат продажбите на оръжия, като някои изискват проверка на миналото на купувачите, а други спират да предлагат огнестрелни оръжия в магазините си.

„Ремингтън“, която е най-известна със своите пушки, е основана през 2016 г.

След като се оказа, че пушка на фирмата е използвана през 2012 г. за стрелбата в основното училище „Санди Хук“, където бяха убити 20 деца и 6-има души от персонала, от семействата на жертвите заведоха иск срещу производителя на оръжието.

По време на процеса за банкрут компанията продължава да работи. В повечето случаи при активиране на чл. 11 от закона за фалитите в САЩ задлъжнялата фирма предлага план за реорганизиране на бизнеса и разсрочване на кредитите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна