Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на пазара на акции на Уолстрийт с около 2% след отслабване на страховете за търговска война между САЩ и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира търговията в понеделник със солидни ръстове от близо две на сто, парирайки част от регистрираните през миналата седмица най-солидни загуби на основните американски фондови индекси от повече от две години насам.

Основна подкрепа за днешния доста силен инвеститорски риск-апетит оказват информации, според които САЩ и Китай желаят да проведат преговори за разрешаване на споровете с митническите тарифи и по важния въпрос за прекомерния търговски дисбаланс между двете най-големи икономики в света. Тези новини сякаш намаляват рисковете от избухване на истинска търговска война в световен план.

Индексът на сините чипове DJIA нараства с близо 500 пункта, повишавайки се с малко над 2% като се опитва да "флиртува" с психологическото ниво от 24 000 пункта. Широкият индекс S&P500 се повишава с 1,7%, а технологичният индекс Nasdaq Composite – с 1,87%.

Любопитно е да се отбележи, че ако индексът S&P500 успее да запази този свой текущ подем, това може да се окаже неговата най-добра сесия на търговия от 7-и ноември 2016 година насам – последния ден на търговия преди изненадващата победа на Доналд Тръмп в американската президентска надпревара на 8-и ноември.

Текущият ръст на индексите DJIA и Nasdaq Composite пък се очертава като най-добрия от 5-и февруари тази година.

Трябва обаче да се има предвид, че днешното възходящо рали на Уолстрийт е факт след период на солидна слабост на пазарите на акции през предишната седмица, когато и трите водещи индекса отбелязаха най-солидни седмични загуби от януари 2016 година насам. Дори и при настоящите нива на търговия, индексът DJIA е с близо 10% под неговия рекорден връх от края на януари 2018-а, докато S&P500 и Nasdaq са съответно с 8,5% и с 6,6% под техните исторически върхове.

Въпреки днешния доста здрав ръст, инвеститорите на пазарите на акции вероятно ще останат нащрек по отношение на новини около развитието на търговския конфликт САЩ – Китай, както и с оглед на набиращия скорост политически конфликт между Запада и Русия, който на този етап се изразява в експулсирането на близо стотина руски дипломати от САЩ, Канада и от 14 страни - членки на ЕС в отговор на атаката с бойно отровно вещество във Великобритания срещу бивш двоен руски агент и неговата дъщеря.

Междувременно Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ обяви, че започва да разследва практиките за защита на личните данни на компанията Facebook.

"Федералната търговска комисия се ангажира твърдо и изцяло да използва всичките си инструменти за защита на личните данни на потребителите", заяви Том Пахл, действащ директор на бюрото за защита на потребителите към FTC. "Сред най-важните инструменти са принудителните мерки срещу компании, които не спазват обещанията си за неприкосновеност на личните данни, включително спазването на Закона за защита на личните данни или извършват неправомерни действия, които причиняват съществена вреда на потребителите в нарушение на Закона за Федералната търговска комисия".

Новината провокира нова вълна от разпродажби на акциите на Facebook, като те се понижават с близо 5% към близо 9-месечно дъна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна