Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Турция продължават диалога след срещата във Варна

| обновено на 26.03.18 в 23:01
4
Общото ръкостискане на Бойко Борисов, Доналд Туск, Реджеп Ердоган и Жан-Клод Юнкер (от ляво на дясно) в края на пресконференцията в резиденция „Евксиноград“ във Варна след края на срещата на върха ЕС-Турция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Европейският съюз и Турция не постигнаха компромис на срещата си тази вечер във Варна по нито един от спорните въпроси, но се обявиха за продължаване на диалога. Премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява до юни да има втора подобна среща, за да бъде отчетен напредък по договорените проблеми. Той каза още, че е поставил пред турския президент Реджеп Ердоган всички въпроси, за които настоява българската опозиция и държавния глава Румен Радев.

ЕС съюз и Турция „остават близки партньори“ в изпълнението на споразумението за мигрантите, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата ЕС-Турция, в която участваха още шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, премиерът Борисов и турският президент Реджеп Ердоган.

„Не са постигнати конкретни решения или компромиси“ по въпросите, които предизвикват безпокойство, добави обаче Туск след разговорите в резиденция „Евксиноград“, които продължиха над два часа.

„Бих искал да благодаря искрено на Турция и на турския народ, затова че подслониха повече от три милиона сирийски бежанци през последните години. ЕС предостави съществена помощ, за да подобри начина на живот на тези бежанци, и тази вечер потвърдихме неотменимия ангажимент на Съюза да продължи тази подкрепа“, каза президентът на ЕС.

Туск повтори загрижеността на Евросъюза от състоянието на човешките права в Турция и задържането на европейски граждани в страната, както и от действията на турската армия в северната сирийска област Африн. Той бе категоричен, че Евросъюзът стои зад правото на Кипър да изследва териториалните си води за природен газ.

„Надявам се вече периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото“, каза турският президент Реджеп  Ердоган, като подчерта, че очаква по-скоро да бъде либерализиран визовият режим за турските граждани за ЕС.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази увереност в общото бъдеще на ЕС и Турция, но призова Анкара да преосмисли масовите арести в условията на извънредно положение.

„Това беше среща на смесени чувства, но не и на смесени послания. Добра среща беше, защото в духа на нормалния принцип между големи демокрации сме способни да говорим приятелски и открито. Благодаря Ви, президент Ердоган, че сте тук. Ще имаме, както и преди, много, много срещи, за да решим проблемите между Турция и Европа“, каза Юнкер.

Той се определи като романтик и носталгичен, но каза, че продължава да вярва, че Турция може да стане част от Европа, въпреки че днес това е невъзможно. Той определи като демагогия и повърхностна идея евентуално прекратяване на преговорите за членство. „Аз съм гарант, че ще продължим тези преговори“, заяви Юнкер.

Той допълни, че обещаните милиарди евро за сирийските бежанци в Турция постепенно ще се превеждат при изпълнението на всеки един проект за тях. Като увери, че критиките от Европа не означават липса на подкрепа, Юнкер изрази надежда, че Турция още преди Великден ще освободи двамата задържани гръцки военни на сухопътната граница между двете страни.

Премиерът Борисов заяви, че е поставил всички въпроси пред президента Ердоган, включително за намесата в изборите и имотите на тракийските българи.

„Техните (на Турция) претенции не са по-малко… За да не бъркаме тази лидерска среща с двустранните отношения, външните министри със съответните комисии биха могли да решат тези въпроси“, добави премиерът.

Борисов заяви, че в областта на енергетиката има голям напредък, като изрази увереност, че „още през юли месец интерконекторът с Турция ще бъде готов“. Мисля, че постигнахме целите, каза още премиерът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна