Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

41 деца сред 64-мата загинали в Кемерово, Путин критикува престъпното безхаберие

| обновено на 27.03.18 в 10:59
4
Владимир Путин посети импровизиран мемориал за жертвите от пожара в Кемерово.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

41 деца са сред 64-те загинали в търговско-развлекателния център „Зимна вишна“ в руския град Кемерово, съобщи агенция Интерфакс, която се позова на списък на жертвите, до който са имали достъп роднини.

Голям брой тела остават под руините на сградата. За идентифицирането им ще е необходима ДНК експертиза.

От днес в региона на Кемерово е обявен тридневен траур.

В Кемерово пристигна руският президент Владимир Путин, където свика съвещание, на което сред причините за пожара той посочи „престъпна небрежност и бехзаберие“.

„Какво става у нас, нямаме бойни действия, няма неочаквано изпускане на метан в мина. Хората отишли да си починат, деца. А ние говорим за демография и губим толкова хора, защо? Заради престъпна небрежност, заради безхаберие“, каза Путин. Той изрази съболезнования към роднините и близките на жертвите. Президентът планира да посети и мястото на трагедията.

40 души са потърсили медицинска помощ като повечето са прегледани и освободени за домашно лечение. 11 остават в болница, а 11-годишно момче е в критично състояние. Родителите му и по-малкото дете в семейството са загинали.

По първоначални данни огънят е пламнал на четвъртия етаж на търговския център, което е довело до рухване на покрива. Работи се по няколко версии като приоритетната е неизправен електрически кабел, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на източник от службите за технически надзор.

Разследващите съобщиха за сериозни нарушения както при въвеждане при експлоатация на центъра, така и в процеса на работата му. Вече са арестувани петима души, включително ръководителят на компанията, която управлява търговския център и охранител, който изключил противопожарната сигнализация. Освен това аварийните изходи били затворени, което затруднило евакуацията на хората, твърдят още разследващите.

Води се съдебно производство по три члена от Наказателния кодекс, свързани с нарушаването на противопожарните норми и причиняването на смърт по непредпазливост. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна