Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Под заглавие "Изпит за искреността на ЕС" проправителственият турски в. "Стар" съобщава за вчерашната лидерска среща във Варна между Турция и Европейския съюз. Според "Хабертюрк" акцентът е бил за продължаване по пътя към пълноправно членство на Турция и за "заедност".
В. "Карар" пише за "пролетен климат" във Варна, като визира атмосферата на разговорите. "Джумхуриет" определя като "критична" по значимост срещата и пише за "труден изпит между ЕС и Турция".
"За европейска намеса пред Ердоган във връзка с освобождаването на двамата гръцки военни" пише в."Катимерини", а "Нафтемборики", подчертава, че от Варна Европейският съюз е призовал Турция да прекрати действията си, които подкопават добросъседските отношения в Егейско море и Източното Средиземноморие. 
Случаят с отровените в Солсбъри бивш руски военен разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия изостри още повече отношенията между Русия и Запада, изтъкват руски печатни издания. Вчера 21 държави почти синхронно заявиха, че в знак на солидарност с Великобритания, която обвинява Москва за извършеното в Солсбъри, ще експулсират общо 113 руски дипломати, напомня "Ведомости". "Известия" нарича това "русофобски флашмоб". "Редица страни, сред които Турция, Австрия, България и Мексико, отказаха да се присъединят към провокацията", пише "Взгляд".
Отговорът на Русия ще бъде симетричен във всеки отделен случай и най-малкото временно може да наруши дейността "дори на основните механизми за взаимодействие с цял блок от държави", цитира "Комерсант" политолога Фьодор Лукянов. Експертът вижда началото на "многостранна дипломатическа война".
Решението на САЩ и ЕС е и ответна мярка срещу използвания от руския президент Владимир Путин вариант на хибридна война, пише британският "Гардиън". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!