Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен отскок на европейските акции от едногодишни дъна след отслабване на страховете за търговска война

Европейските акции поскъпват рязко по време на търговията във вторник, следвайки снощния здрав ръст на Уолстрийт на фона на информации, че САЩ и Китай преговарят, за да предотвратят търговска война. Повод за оптимизъм даде китайският премиер Ли Къцян, който заяви на пресконференция в понеделник, че ще САЩ и Китай ще продължават да преговарят, за да предотвратят опасността от търговска война. Той също така се ангажира с предприемането на мерки, целящи облекчаване на достъпа на американския бизнес в Китай.

Новините през последни дни за неофициални търговски преговори на високо ниво между двете най-силни икономики в света причиниха през вчерашната търговия най-мощен ръст на основните американски фондови индекси от август 2015-а година насам. Индексът на сините чипове DJIA нарасна с цели 669 пункта (скок с 2,8%) обратно над психологическата бариера от 24 000 пункта, широкият индекс S&P500 се повиши с 2,7%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с цели 3,3 на сто.

Инвеститорите подновиха своя риск-апетит към технологичния сектор, като акциите на Intel скочиха с 6,35, на Alphabet (компанията-майка на Google) - с 2,7% и на InterActiveCorp - с 3,2 на сто.

Позитивната настройка се пренесе на азиатските и на европейските борси, като японският индекс Nikkei се повиши с 2,65%, a китайският индекс Shanghai Composite - с над 1%.

Днес общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,4% и сякаш е на път да приключи най-успешната си сесия на търговия от 7-и февруари насам. Вчера водещият европейски индекс излезе на загуба за четвърта поредна сесия на търговия, понижавайки се с 0,7% към ново едногодишно дъно от 363,19 пункта (най-ниско негово ниво от февруари 2017-а година).

Подкрепа за днешния подем на борсите на Стария континент оказват и серия новини за сливания и поглъщания на водещи компании, както и подновеното поскъпване на петрола.

Акциите на GlaxoSmithKline PLC нарастват с 6,16%, след като фармацевтичният гигант се съгласи да плати 13 млрд. долара на своя конкурент Norvatis AG за придобиването на неговия пакет от 36,5% в тяхното съвместно предприятие за здравни грижи за потребителите. Акциите на Norvatis също реагира позитивно на новината, поскъпвайки с 2,18%.

Акциите на Дойче банк нарастват с 1,3%, следвайки информацията на в-к Times, че водещият германски кредитор търси заместник на своя главен изпълнителен директор Джон Краян по-малко от две години, след като той пое поста.

Отстъплението на еврото обратно към 1,2400 долара от неговия сутрешен едномесечен връх около 1,2476 нивото (в резултат на поредна сесия слаби икономически данни от еврозоната - влошаване на икономическото и бизнес доверие през март и спад на цените на внос в Германия) пък допринася за днешен солиден ръст на германския фондов индекс DAX 30 с 1,84% и на френския CAC 40 - с 1,4%.

Информациите, че САЩ ще настояват пред Китай да намали митата на вносните автомобили и да увеличи покупките на американско произведени полупроводници допринася за рязко поскъпване на акциите на немските автомобилни гиганти BMW и Daimler с между 2,3% и 2,4%, както и на компаниите Infineon и STMicroelectronics, произвеждащи полупроводници - с около 3% и на индустриалния гигант Siemens - с 2,5%.

Британският фондов индекс FTSE100 нараства с 1,91% (най-солидно негово повишение от началото на февруари насам), възползвайки се в най-голяма степен от здравото поскъпване на акциите на GlaxoSmithKline и от днешното понижение на лирата стерлинг към двудневно дъно от 1,4098 щатски долара. По този начин основният индекс на борсата в Лондон успява да отскочи от вчерашното му най-ниско ниво от декември 2016-а година насам.

Намаляващите страхове за търговска война между Вашингтон и Пекин допринасят за подем на минно-добивния сектор с оглед на факта, че Китай е основен купувач на индустриални и скъпоценни метали. Акциите на Glencore PLC поскъпват с 3,7%, на Anglo American PLC - с 2,83% и на Rio Tinto PLC - с 2,32%.

Фючърсите на американските фондови индекси пък продължават да напредват и през днешната извън борсова търговия, което предполага нов позитивен старт на пазарите на акции на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се повишават с близо 150 пункта (с 0,6%), на S&P500 - с 0,58% и на технологичният индекс Nasdaq100 - с около 1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна