Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО гони 7 руски дипломати от мисията на алианса

| обновено на 27.03.18 в 19:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи на пресконференция, че алиансът ще отнеме акредитациите на седем души от мисията на Русия в НАТО и ще намали мисията с 10 души.  Столтенберг окачестви тези действия като силен и координиран международен отговор на действията на Русия:

„Днес оттеглих акредитациите на седем души от руската мисия в НАТО. Освен това отказах да предоставя акредитации на други трима. Северноатлантическият съвет намали състава на руската мисия в НАТО с десет души, в съответствие с моето решение.

Практическото приложение на мерките е, че ще бъде намалена способността на Русия за разузнавателни действия в страните от НАТО и в тези, които експулсират руски дипломати. Освен това отправяме ясно и силно послание, че има последици, когато се действа така, както действа Русия.

Обсъдихме евентуални мерки, включително експулсирането на руски дипломати. След консултации между съюзниците от НАТО, много от страните членки на Европейския съюз решиха да предприемат такава стъпка“.

Днешните мерки на НАТО са част от световната реакция на отравянето във Великобритания на бившия руски шпионин Сергей Скрипал с боен газ. По данни на НАТО досега над 140 руски дипломати са били прогонени от над 25 държави от пакта и техни партньори


Междувременно Ирландия заяви, че експулсира руски дипломат, присъединявайки се към над 20 други страни в наказването на Москва заради отравянето на бившия агент, предаде Асошиейтед прес. 

Москва окачестви като, като колосален шантаж и натиск от страна на САЩ решенията на редица западни държави да експулсират руски дипломати.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна