Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин и Ким Чен-ун обсъдиха мира на Корейския полуостров

| обновено на 28.03.18 в 08:09
Снимка: БТА

Представител на президентството на Южна Корея определи като "положителен знак" възможността за безядрен Корейски полуостров, която бе спомената от лидера на Северна Корея Ким Чен-ун на срещата му в Пекин с президента на Китай Си Цзинпин, който е приел покана за посещение в Северна Корея. Очаква се утре Сеул да получи официална информация за визитата на лидера на КНДР в Пекин.

Двамата лидери са обсъдили подобряването на връзките между двете страни и поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров.

"Въпросът с ядреното разоръжаване на Корейския полуостров може да бъде решен, ако Южна Корея и Съединените щати отговорят на усилията ни с добра воля и създадат атмосфера на мир и стабилност, докато предприемат постепенни, синхронни мерки за реализирането на мира", е заявил Ким по време на посещението си. Той също така е изразил желание за провеждането на срещи на високо равнище с Южна Корея и Съединените щати.

Ким е заявил още, че ситуацията на Корейския полуостров се подобрява и променя много бързо, и че там се случват важни промени. Севернокорейският лидер е изразил воля за промяна в междукорейските връзки в посока на сътрудничество и помирение.

Си и Ким са се съгласили, че двустранни приятелски отношения са взаимно изгодни и са "общ стратегически избор". Китайският президент е организирал банкет по случай посещението на севернокорейския лидер, който е бил придружаван от съпругата си.

Посещението на Ким в Китай е неговото първо официално обявено пътуване в чужбина, откакто пое властта през 2011-а. Пекин традиционно е най-близкият съюзник на Северна Корея, но въпреки това подкрепи в ООН налагането на по-строги санкции на страната заради ядрената и ракетната й програма.

Корейската среща на върха трябва да се състои през април, а среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп - до края на май.

Белият дом е бил уведомен от Пекин за срещата. От там коментираха, че този развой на събитията е доказателство, че кампанията за максимален натиск създава подходящата атмосфера за диалог със Северна Корея. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени