Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КНСБ представя сигнали за трудова експлоатация на българи в страни от ЕС

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Ръководството на КНСБ ще представи сигнали за трудова експлоатация на български работници в Германия и други страни - членки на Европейския съюз. Синдикатът работи по проект "Справедливо командироване", чиято цел е трансграничното сътрудничество с профсъюзите в Германия за предотвратяване на нарушенията на трудовото законодателство в двете страни. По данни на синдикалистите в Германия работят над 200 хиляди българи и има редица проблеми, с които те се сблъскват.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и консултантите по проекта "Справедливо командироване" на синдиката – Величка Микова и Нели Ботевска, ще представят най-честите нарушения на законодателство, които обикновено са свързани с неизплатени трудови възнаграждения, неспазване на изискванията на Кодекса на труда при командироване на работници, както и фирми-фантоми, т.нар. "пощенски кутии", които пращат работна ръка зад граница.

Експертите ще дадат и съвети как сънародниците ни да се пазят от евентуални измами, когато заминават на работа в чужбина. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.