Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ представя сигнали за трудова експлоатация на българи в страни от ЕС

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Ръководството на КНСБ ще представи сигнали за трудова експлоатация на български работници в Германия и други страни - членки на Европейския съюз. Синдикатът работи по проект "Справедливо командироване", чиято цел е трансграничното сътрудничество с профсъюзите в Германия за предотвратяване на нарушенията на трудовото законодателство в двете страни. По данни на синдикалистите в Германия работят над 200 хиляди българи и има редица проблеми, с които те се сблъскват.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и консултантите по проекта "Справедливо командироване" на синдиката – Величка Микова и Нели Ботевска, ще представят най-честите нарушения на законодателство, които обикновено са свързани с неизплатени трудови възнаграждения, неспазване на изискванията на Кодекса на труда при командироване на работници, както и фирми-фантоми, т.нар. "пощенски кутии", които пращат работна ръка зад граница.

Експертите ще дадат и съвети как сънародниците ни да се пазят от евентуални измами, когато заминават на работа в чужбина. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!