Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша купува US ракети „Пейтриът“ за $4,75 млрд.

Противоракетни комплекси „Пейтриът“ по време на учение в Южна Корея през 2017 г.
Снимка: Ройтерс

Полша подписа договор за $4,75 млрд. (3,8 млрд. евро) за покупката на американски противоракетни системи „Пейтриът“ в ход, който вероятно ще предизвика недоволството на Русия и ще повиши напрежението между Изтока и Запада, предаде агенция Франс прес.

„Днес подписахме договор за доставка на модерна система, която се е доказала в редица страни и благодарение на която се присъединяваме към групата държави, разполагащи с ефикасно оръжие за гарантиране на сигурността си“, заяви военният министър Мариуш Блащак.

Първите доставки се очакват през 2022 г.

Според Ройтерс Полша купува 4 батареи „Пейтриът“ в сегашната им конфигурация, като преговаря с Вашингтон за покупка на още системи с нов радар, имащ 360 градуса обзор и по-евтини ракети прехващачи.

Мобилните комплекси „Пейтриът“ на US компанията „Рейтиън“ са предназначени за прехват на тактически балистични ракети, ниско летящи крилати ракети и самолети.

Твърди се, че по време на учение през 2016 г. Москва е разположила ракети „Искандер“ в съседния на Полша анклав Калининград, което разтревожи намиращите се в близост членки на НАТО.

Русия вече изрази недоволството си от перспективата за разполагане на противоракетни комплекси „Пейтриът“ в Полша и Румъния, тъй като според нея това нарушава договор от 1987 г. за съкращаване на оръжия, посочва АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени