Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Ако правителство реши да гони руски дипломати, решението трябва да е мотивирано

Снимка: БГНЕС

Ако българското правителство реши да гони руски дипломати от страната, решението трябва да е мотивирано. Това коментира президентът Румен Радев.

Радев отказа да гадаe дали България ще взема подобно решение и определи като балансирана българската позиция по случая с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал.

Решението за връщането в София на посланика ни в Москва Бойко Коцев за допълнителни консултации по случая е право на правителството, каза още Радев, но уточни, че решението не е било съгласувано с него и подчерта, че солидарността е важен принцип, но не трябва да бъде сляпа.

„За такъв сериозен случай са необходими неоспорими доказателства . Солидарността не трябва да бъде и едностранна. Точно преди една година на Европейски съвет пред Доналд Туск, Жан- Клод Юнкер, Тереза Мей и всички останали европейски лидери много ясно поисках солидарност от всички тях за намесата на Турция в нашия изборен процес. Такава солидарност и до ден днешен очаквам. За съжаление, не я чух и на пресконференцията във Варна, където бяха посочени и гръцките, и турските проблеми, но не и българските“, каза Радев.

Липса на Европейска солидарност президентът видя и на лидерската среща Турция-Европейски съюз във Варна.

„От тази среща чухме как турския президент отстоява позициите на Турция. За моя изненада чухме как българският премиер излага турските претенции към България“, каза президентът и добави: „За съжаление, не чухме нито една дума от европейските лидери по въпроса за турската намеса в нашия изборен процес и другите наши двустранни проблеми с Турция. Пак казвам, това не е моето разбиране за европейска солидарност.“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна