Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За един не много български законопроект

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В парламентарната  пленарна зала чака законопроект, подписан с трогателно единодушие от всички партии. Законопроект за горивата.
Според инициаторите и създателите му, така ще се бори некоректността и контрабандата в сектора. В документа се предвиждат завишени, много завишени изисквания за собствени капитали и банкови гаранции за всеки, който иска да търгува или превозва горива. Най-потърпевши са земеделските производители. За да имат цистерна за нафтата на трактора например, те трябва да се регистрират, най-общо казано, като бензиностанция. С измервателни уреди с дистанционна връзка с НАП и да представят годишна банкова гаранция. Като пари – още около 40-50 хил. лв. Досега те получават субсидия за горивото след обстойна данъчна проверка всяка година. Т.е. държавата ги приема за коректни. Иначе няма субсидия. Тогава?
Зад проекта стои Българската петролна и газова асоциация, оглавявана от изпълнителния директор на „Лукоил”. Най-големият на пазара. С неговите си цени, количества, доставки.
Години наред продаденият набързо, да не кажем други думи, единствен и тогава и сега наш „Нефтохим”, е от основните данъкоплатци. Поне официално.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени