Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли предложението за намаляване на лихвите и разширяване на обхвата на студентските кредити

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в Народното събрание отхвърли законопроекта на БСП за студентското кредитиране, който предвиждаше намаляване на лихвата по студентските кредити от 7 на 3,5 процента и разширяване на обхвата на кредитиране на студенти и докторанти в задочна, дистанционна и вечерна форма. 

Мотивите на вносителите са улесняване достъпа на студенти до банков заем, а очакваните ефекти – все повече студенти да остават и да се обучават в страната. Предложенията обаче срещнаха редица критики. 

Милен Михов от Обединените патриоти отбеляза: "Кой ще задължи една частна банка да отпуска неизгодни заеми? Това блокира ли кредитирането? Блокира".

От ГЕРБ оспориха информацията, че е налице висок процент на лошите кредити по програмата. 

Валери Жаблянов от БСП обаче реагира така: "Ама как ще функционира без проблем? Вие спомняте ли си преди 5 години какъв беше обемът на лошите кредити в банките? Защото парите, вместо да ги дадат за образование, ги дадоха за бетон, арматурно желязо и изкопи в София".

Станислава Стоянова от ГЕРБ изтъкна, че промяната би облагодетелствала чуждестранните студенти, които се обучават в скъпо платени специалности: "Нова промяна само би задълбочила подобно неравенство, защото генералният проблем е, че много млади българи предпочитат да учат извън страната не заради цената на кредитите там, а заради качеството на образователните услуги".

Мнозинството в Народното събрание се обяви и против предложението на БСП кредити над 50 000 лева да се отпускат само с поръчител с аргумента, че това противоречи на финансовата логика на студентското и докторантско кредитиране, тъй като то е основано на държавни гаранции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна