Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на американските акции в края на един ужасно слаб месец за инвеститорите на Уолстрийт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните американски фондови индекси нарастват в началото на днешната търговия благодарение на отскок на акциите на технологичните компании, но Уолстрийт е на път да приключи със сериозни загуби както март, така и цялото първо тримесечие на годината.

Индексът DJIA нараства с 145 пункта (повишение с 0,61%), широкият индекс S&P500 се повишава с 0,66%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,71%, като и трите индекса парират част от спадовете през предходните две сесии на търговия.

Технологичният индекс на S&P опитва известен отскок с 0,6%, но въпреки това се очаква да приключи днешната търговия със солидна загуба от близо 6% в рамките на месец март.

Акциите на Facebook нарастват с 3% в резултат на разработваната от водещата социална интернет медия система, която да предостави на нейните потребители по-добра защита на техните лични данни.

На другия полюс обаче остава Amazon.com, чийто акции остават под натиск от продажби и през днешната търговия, понижавайки се с 2,7%, след  като президентът на САЩ Доналд Тръмп сякаш "подгони" компанията, настоявайки тя да направи промени в данъчното си третиране. В негов туит в четвъртък, Тръмп изрази притеснения, че водещата в света компания за продажби през интернет не плаща справедливи данъци и нанася вреда на Пощенската служба на САЩ, като в същото време вреди сериозно на бизнеса на редица търговски на дребно.

Поредно понижение за втора поредна сесия на търговия бележат и акциите на Tesla Inc. (понижение с 2,51% след вчерашен спад с над 4%), след като вчера стана ясно, че компанията е разследвана с оглед на сериозна катастрофа в Калифорния през миналата седмица с произведен от нея електрически автомобил.

Въпреки днешно възходящо движение на Уолстрийт, и трите основни фондови индекси се очаква да приключат месец март с доста солидни загуби. На този етап DJIA се понижава с цели 4,1%, S&P500 - с 3,5%, а Nasdaq - с 4,2%. За първото тримесечие на 2018-а година индексът на сините чипове се очертава да отбележи спад от близо 3%, а широкият индекс S&P500 - от около 2,1%, като единствено технологичният индекс Nasdaq ще нарасне с малко под 1%.

Трябва да се има предвид, че днес е последният ден на търговия на Уолстрийт за настоящата седмица и за месец март с оглед на утрешния католически "Разпети петък", който е неработен за финансовите пазари в САЩ и за мнозинството борси на стария континент.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна