Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделската комисия в НС разглежда спорния проектозакон за горивата

Земеделците заплашиха, че ще зареждат горивата си на обикновените бензиностанции, ако законопроектът бъде приет
Снимка: Мая Щърбанова

Парламентарната земеделска комисия ще заседава извънредно, за да разгледа спорния проектозакон за горивата, заради който фермерите подготвят протест през следващата седмица. Проектозаконът обедини иначе разединения земеделски бранш, който поиска да бъде изключен от обхвата му и заплаши с блокади на пътищата. Според фермерите документът е лобистки и поставя неизпълними изисквания, които ще доведат до фалити и посиняване на сектора. 

Преди дни икономическата комисия отхвърли проектозакона, а аргументът на вносителите за борба с контрабандата на гориво не срещна подкрепа нито от земеделския, нито от финансовия министър. Скандалът стигна до премиера Борисов, който вчера се срещна с вносителите на законопроекта и с протестиращите и поиска до понеделник да бъдат внесени промени в документа.

По информация на "Хоризонт", на последвалата среща в четвъртък следобед земеделците и авторите на закона не са постигнали съгласие. Въпреки че първоначално не беше предвидено земеделската комисия да разглежда законопроекта, членовете ѝ извънредно ще се произнесат по него днес. Според предварителните нагласи комисията няма да подкрепи проекта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна