Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Няма да гоним руски дипломати, чакаме повече доказателства по случая „Скрипал“

| обновено на 30.03.18 в 12:24
Премиерът Борисов и посланикът ни в Москва Бойко Коцев
Снимка: БГНЕС

Към този момент България няма да гони руски дипломати заради отравянето на руския агент Сергей Скрипал във Великобратания. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по случая "Скрипал". В срещата участваха министри, началникът на отбраната, ръководителите на специалните служби, главният секретар на президентството и съветникът по отбрана на държавния глава, както и посланикът ни в Москва, който беше извикан в София за консултации.

"България е показала пълна солидарност във Великобритания при гласуването си на Европейски съвет за отзоваване на посланика на Брюксел в Москва", обясни Борисов:


"В НАТО също сме дали своя глас. На практика сме показали, както и вчера посланикът на Великобритания каза в медиите, своята пълна солидарност към Великобритания. Като председателстващи Европейския съвет ние трябва да запазим канала за комуникация - както направихме в една свръхнапрегната ситуация в нашия регион в момента с Турция, да направим същото и с Русия. Това влиза в нашите задължения. Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че ние обръщаме сериозно внимание".

Според Борисов сме свидетели на "изключително напрежение", невиждано "от реалната война досега" и по-високо от това през Студената война.

"Днес колегите, включително и от президентството, подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания - това което сме направили на Европейския съвет. В същото време посланик Коцев ни запозна с това, което в Москва се говори, което е прочел, което в съответните консултации там с местните фактори, с които комуникира. Чакаме повече доказателства, ако има такива, и към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломат или технически лица от Руската федерация. Имаме пълна подкрепа за Великобритания, декларирана в нашите гласувания, и в същото време - ясно решение, че за една седмица ще бъде тук господин Коцев, тъй като на 8-и има една голяма изложба, която правим, на Светлин Русев, в Москва".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени