Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС: Дончев не е правил оценки за ориентацията на кабинета спрямо страните в случая "Скрипал"

Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев не е правил изказвания и оценки относно ориентацията на българското правителство по отношение на която и да е от страните в случая "Скрипал". Това съобщават от пресслужбата на правителството, с което опровергават информациите в някои медии, които цитират интервю на Дончев за агенция Ройтерс.

Интервюто е дадено вчера, а записа беше предоставен на БНР от пресслужбата. Ето част от него:

"Политическата ситуация в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат с консенсус и аз не говоря само за правителството, аз говоря и за други институции - Народно събрание, включително и президента. От това, което разбирам, към момента, за зло или за добро, такъв консенсус няма. България има особени исторически отношения с Русия. Това е безспорен факт. Само че историята понякога е добър, понякога е лош учител. Важното е едно - България е член на ЕС и член на НАТО и неведнъж е доказала, че тя е лоялен член на двете организации и членството ни не е фиктивно. За разлика от други държави често се е налагало да взимаме трудни решения, утвърждавайки и доказвайки".

В интервюто вицепремиерът Томислав Дончев казва, че българското правителство иска да изчака и резултатите от доклада на международната организация за забрана на химическите оръжия:

"Когато коментираме позицията на България - тя е такава до днес в 13.25 часа. В 14.35 часа може да бъде различна в зависимост от ситуацията".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна