Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънски експремиер прави партия

Дачиан Чолош
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият румънски премиер Дачиан Чолош съобщи, че е внесъл документи в съда за учредяване на партията „Движение Румъния заедно“, предаде БТА.

 Чолош, който е бивш еврокомисар по земеделието и беше премиер технократ в периода 2015-2017 г., обяви преди време, че планира създаване на политическа партия въз основа на създаденото от него гражданско движение „Платформа Румъния 100“.

„След една година решихме, че има нужда от нещо повече от гражданско движение, а именно от политически ангажимент. Най-голямата криза на обществото е тази на ценностите. Хората вече нямат репери и вече нямат доверие. Живеем в момент на разделение“, посочи бившият премиер, цитиран от Аджерпрес.

Той уточни, че внасянето на документите в съда е първата стъпка към регистрацията на партията, чието официално представяне ще се състои, след като съдиите одобрят учредяването ѝ.

„Мисля си за повторното спечелване на доверието на гражданите в държавата, в политическата среда, въз основа на ценности като честност, компетентност, здрав разум, прозрачност, вярата, че всеки човек в важен“, посочи още бившият премиер.

Чолош уточни, че движението „Платформа Румъния 100“ ще продължи да съществува и да развива дейността си. Преди седмица той заяви, че новата партия ще участва в предстоящите избори за Европейски парламент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна