Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентски син назначен за зам.-министър на външните работи в Туркменистан

Президентът Гурбангули Бердимухамедов (на снимката) назначи с указ сина си Сердар за заместник-министър на външните работи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Синът на президента на Туркменистан е назначен за заместник-министър на външните работи, съобщиха държавни медии днес, дни след като той регистрира голяма победа на парламентарните избори, предаде агенция Франс прес.

Сердар Бердимухамедов (36 г.) - синът на държавния глава Гурбангули Бердимухамедов спечели 91,4% от гласовете миналата събота, с което запази депутатското ми място. Резултатът му предизвика предположения, че може би е готов за по-важен политически пост.

Той бе назначен за зам.-министър на външните работи с указ на държавния глава, съобщи правителственият в. „Неутрален Туркменистан“.

Някои наблюдатели в държаната под здрав контрол централноазиатска страна очакваха, че младият Бердимухамедов, когото някои разглеждат като възможен приемник на 60-годишния си баща на президентския пост, да стане председател на парламента.

„Неутрален Туркменистан“ обаче, съобщи, че шеф на меджлиса ще стане друг депутат Гулшат Мамедова (54 г.), която е втората жена на този пост в историята на страната.

Според конституцията на богатата на енергийни ресурси страна, особено на природен газ, ако президентът не може да изпълнява задълженията си, те се поемат от шефа на парламента.

Сердар Бердимухамедов за първи път бе избран за депутат през 2016 г., което изненада мнозина в Туркменистан, където малко се знае за семейството на президента.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна