Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на столичните квартали „Горна баня“ и „Овча купел“ затвориха Околовръстния път

| обновено на 01.04.18 в 15:29
Баня „Овча купел“
Снимка: Антония Абрашева

Жители на столичните квартали „Горна баня“ и „Овча купел“ излязоха днес на протест, недоволни от липсата на поддръжка на минералните бани в двата квартала. Протестът започна пред рушащата се сграда в Горна Баня, където жители и на двата квартала представиха исканията си.

Хората затвориха Околовръстния път в района на „Овча купел“, където се изгражда метро. Пропускаха се само автобуси на градския транспорт и линейки. Полицията отбиваше движението и нямаше чакащи автомобили. Блокадата продължи до 12.30 часа.

Проблемите започват в началото на прехода. Тогава собствеността върху двете сгради е прехвърлена към Министерство на здравеопазването и в частност към болницата по рехабилитация в "Овча купел". Вместо обаче да се ползват, баните са затворени и започват да се рушат. През 2016 година, след настояване на жителите на двата квартала, Министерство на здравеопазването прехвърля собствеността към Столична община, но Столична община още не може а влезе във владение, тъй като управителят на болницата бави решението.
Един от организаторите - Дарина Лучанска обобщи исканията.
"Започване на незабавни действия по ремонт на банята. За съжаление, ако банята не бъде ремонтирана до няколко месеца, тя ще бъде в състояние, в която ще трябва да бъде разрушена, което е недопустимо за един паметник на културата."
През годините са предлагани редица решения за историческите сгради -да станат музеи, както и СПА центрове. Горнобанци биха приели и двата варианта, стига сградата да бъде укрепена. Блокадата на околовръстният път мина без инциденти и задръствания. Гражданите са твърдо решени да продължат протестите, ако не бъдат взети спешни мерки.

Денят на протеста - първи април, е избран неслучайно, тъй като е Ден на лъжата, а на гражданите им е омръзнало да ги лъжат, че някой ще се погрижи за сградите, които, по думите им, са паметник на културата, обясни един от организаторите Владимир Каравелов.

„Нашите основни искания са максимално бързо да бъдат възстановени баните, за да се предотврати това самосрутване тяхно и да се предприемат конкретни мерки затова“, каза Каравелов. Според него сега това е блокирано по чисто бюрократичен път.

„Единственият, който може да свърши това в момента и е поел някакъв ангажимент, е Столична община. В момента болницата в „Овча купел“ отказва да го направи поради липса на средства, но продължава да държи собствеността, а Столична община не може да ремонтира нещо, което не е нейна собственост. Столична община има желание, когато има някакво осигурено финансиране, включително са кандидатствали по европейски програми, където ще бъдат използвани баните за научни центрове, но ще бъде запазена и основната им функция - като минерални бани“, каза той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна