Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 5 години собственикът на мъртвите коне в Осоговския балкан получил близо 260 000 лв. субсидии

Петър Пищалов
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Близо 260 000 лева субсидии е получил за последните 5 години фермерът Петър Пищалов, собственик на десетките намерени мъртви коне в Осоговския балкан, сочи справка на Държавния фонд „Земеделие“ в Кюстендил.

Пищалов е бил санкциониран за този период с около 67 000 лева заради неизпълнени изисквания по гледане на животните

Фермерството си Петър Пищалов стартирал с 10 коня през 2013 г., които гледал в кюстендилското с. Буново. През 2014 г. регистрирал 99 овце, 20 коня, 6 кози и 3 говеда. За настоящия фермерски сезон, според справките, той гледа 287 овце и 77 коня, които явно е пуснал в Осоговския балкан.

Санкциите срещу него са 5% от поисканата субсидия, след като не е изпълнявал нормативните изисквания по гледането на животните.

Все още не са огласени резултатите от проверката на комисията от централното управление на Българската агенция по контрол на храните. Тя е извършена на място на животновъдните обекти на фермера Петър Пищалов в края на седмицата и ще покаже има ли и какви ще са новите санкции срещу него.

Познати на фермера коментират, че след всяка получена субсидия той купувал животни, а като го питали как ще ги гледа, се кръстел - бил набожен.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна