Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За едно обединение като дребен бизнес

БНР Новини
Момиче си прави селфи на фона на огромно румънско знаме по време на манифестация на централния площад в столицата на Молдова – Кишинев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почивните дни в Молдова се отчетоха с няколко дребни общински манифестации в подкрепа на обединение с Румъния. Те са и отговор на отговора на тези искания, даден от президента Игор Додон преди няколко дни – юнионистите, т.е. борците за обединение, са по-лоши от сепаратистите. Сепаратистите се опитват да отцепят част от страната, а юнионистите искат да я вземат цялата.
По последни данни не повече от 15-16% от молдованите виждат бъдещето си в това обединение. Като единствен, лесен и подарен път към европаспортите, към ЕС и очакваният златен дъжд от него. Мнозинството румънци също не изгарят от желание за нови съотечественици. Въпреки същия език.
Сегашна Молдова, бивша Бесарабия, е била част от Румъния само от 1918 до 1940 година. Унията е станала в три часа след полунощ, в присъствието на една четвърт от тогавашните молдовски депутати, на румънска жандармерия вътре и румънски войски около Кишиневския парламент. Впрочем така Румъния е добила и Банат и Трансилвания. Като армейски колонизирани парчета от изчезналите Руска и Австро-унгарска империя. И по волята на победителите, които заложиха Втората световна война. По време на онези 22 години нито една румънска лея не е била вложена в инфраструктура или индустрия на изток от Прут. Парчето земя, наречено Бесарабия, е било аграрен придатък за бързо експлоатация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна