Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Тръмп предложи на Путин визита в Белия дом

Владимир Путин и Доналд Тръмп в рамките на срещата на Г-20 в Хамбург през юли 2017 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветник в Кремъл заяви днес, че президентът на САЩ е предложил Белият дом да бъде мястото на среща с руския му колега Владимир Путин, когато са обсъждали идеята да се срещнат в телефонен разговор миналия месец, предаде Ройтерс.

От разговора на 20 март подготовката за такава евентуална среща не напреднали заради дипломатическия спор, добави Юрий Ушаков.

„Когато президентите говориха по телефона, Тръмп предложи първата среща да е във Вашингтон, в Белия дом“, каза Ушаков на брифинг.

Тръмп позвъни на Путин, за да го поздрави с изборната победа и каза пред репортери, че двамата могат да се срещнат в едно не толкова далечно бъдеще.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс не потвърди, че към руския президент е отправена покана и посочи, че двамата са обсъждали редица места за потенциална среща, включително Белият дом.

Посрещане на Путин в Белия дом, вместо на неутрален терен, може да разгневи критиците на Тръмп в страната му, които обвиняват Русия във враждебни действия срещу западни страни, включително САЩ, посочва Ройтерс.

След телефонния разговор на 20 март Вашингтон изгони 60 руски дипломати и затвори руското консулство в Сиатъл в резултата на твърденията, че Русия стои зад отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания.

Москва отрича да е замесена и прибягна до реципрочни мерки.

„На фона на тези събития е трудно да се обсъжда възможността за среща на върха… Искаме да вярваме, че дискусиите за нея ще започнат“, каза Ушаков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна