Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел отменя сделката с ООН за африканските мигранти

Израелският премиер Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че отменя споразумението с агенцията на ООН за бежанците за съдбата на хиляди африкански мигранти в страната след натиск от десни привърженици на правителството му, съобщи Ройтерс.

Нетаняху обяви сделката с Върховния комисариат за бежанците на ООН в понеделник, като посочи, че за всеки от изпратените най-малко 16 250 мигранти на Запад мигрант, включително в Канада, Германия и Италия, страната ще позволи временно пребиваване за поне 5 години на друг.

Късно същия ден премиерът обяви във Фейсбук, че замразява сделката, а днес заяви, че я анулира. „Внимателно изслушах многото коментари по споразумението. В резултат, след като отново претеглих предимствата и недостатъците й, реших да отменя сделката.

Съдбата на около 37 000 африканци в Израел представлява морална дилема за държавата, основана като убежище за преследвани евреи и техен национален дом.

Десноцентристкото правителство бе подложено на натиск от свои националистически гласоподаватели да изгони мигрантите, докато други призоваваха да им бъде позволено да останат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени